Bijna

Ze had het er een jaar geleden al over, mijn moeder. Want ondanks dat mijn vader er niet meer bij is, wilde ze hun 60-jarige trouwdag uitgebreid vieren, zo meldde ze. Haar plan is om met z’n allen uit te gaan eten. “Zoek maar iets uit. Een restaurant dat ook leuk is voor de kleintjes.”

Als corona zijn intrede doet en alle restaurants moeten sluiten, wordt de wens iets bijgesteld. Als de eetgelegenheden opnieuw worden gesloten en ook het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen naar beneden wordt bijgesteld, moeten we het plan laten varen.

Dan is het bijna zo ver en ik app met de kinderen over de speciale dag. Die nacht denk ik ineens: zestig jaar? Hoe kom ik eigenlijk bij dat getal? Klopt dat wel? Heeft mijn móeder dat gezegd, een jaar geleden? Of heb ik er dat zelf van gemaakt? In het donker weet ik opeens heel zeker dat ik me vergis. De volgende ochtend zoek ik het op. En ja hoor, Sander Dragstra en Greta Niemeijer trouwden op 24 november 1961. Ik app de kinderen weer en sta er verder niet bij stil. Ik heb me gewoon vergist, ik heb moeder verkeerd begrepen of gehoord.

De dag is er hoe dan ook één met verrassingen en feestelijkheden. En met een lach en een traan. Ik deel een bericht op facebook. Na een reeks lieve felicitaties verschijn er ineens een bericht van moeder: En dat al 60 jaar!

Ze heeft intussen al kaarten en de verrassing van de kinderen ontvangen. En omdat iedereen het over 59 jaar getrouwd heeft, wil ze dat even corrigeren. Ik lees het en weet nu waar de verwarring vandaan komt, van moeder zelf.

Ik bel haar op en zeg: “Maar mam, jullie zijn toch 59 jaar getrouwd?”

Stilte aan de andere kant.

“In 1961 zijn jullie getrouwd, toch?”

“Ja.”

“Dat is dan 59 jaar geleden.”

“Ja, dat klopt.”

Een bulderende lach. “Ik dacht al, waarom heeft iedereen het over 59.”

Die avond eten we samen en schieten iedere keer weer in de lach.

En volgend jaar? Gaan we met z’n allen uiteten, want dan is het écht zo ver: 60 jaar getrouwd!

Bijna diamant

Ook al is die ander er niet

De liefde blijft

Ook al kennen dagen verdriet

De liefde blijft

Ook al vertelde jij je een jaar

De liefde blijft

Daarom feliciteren wij elkaar

Want de liefde blijft!